CAPITOLUL 13

 

CALEA CĂTRE INFINIT

 

1

 

       "Care este cea mai bună religie"- a întrebat într-o zi un căutător al Adevărului.

       "Realizarea Sinelui!"- i-a răspuns Yogananda. "De fapt, aceasta este finalitatea tuturor religiilor, indiferent de forma lor (creștinism, buddhism, mahomedanism etc.), de definiția lor sau de cel pe care îl proclamă (Isus, Buddha, Mahomed etc.). Ele pot susține că un anumit ritual sau templu reprezintă singura șansă de mântuire, dar aceasta nu depinde decât de universul lăuntric al fiecăruia, de propriul său efort. O mie de ființe spirituale asemenea lui Isus nu vor fi capabile să vă ajute să-l cunoașteți pe Dumnezeu, atâta timp cât voi nu vă veți deschide inimile către El.

       Credeți că pentru Dumnezeu are importanță modul în care-L definiți? Credeți că există vreo dogmă care să-L cuprindă, pe El, care este "Totul și încă ceva pe deasupra"? Nu credeți că un hindus sau un musulman care îl iubește sincer pe Dumnezeu îi este la fel de drag lui Isus ca un creștin dăruit Tatălui Ceresc? Și cu siguranță îi apreciază mai mult pe aceștia decât pe acei creștini care cred în El cu mintea și deloc cu inima.

       Nici Isus și nici alți maeștrii spirituali nu au venit pe Pământ pentru a atrage oamenii către ei. Ei au venit pentru a ajuta umanitatea să se apropie de Adevăr. Acel adevăr numit de Isus ca fiind “cel care vă va elibera”.(Ioan,8:32) Mesajul Divin este întotdeauna impersonal, pentru că el exprimă și este manifestarea acestui Adevăr Suprem. El este personal doar în relația sa cu ființa care caută să-l descopere.

       Nici un maestru nu spune: “vei fi salvat de ritualurile exterioare ființei tale”. Ei spun c㠓vei fi salvat doar de ceea ce faci pentru a stabili o comuniune între ființa ta și Divinitate”.

       Realizarea Sinelui Suprem este mesajul tuturor religiilor; acestea te ajută să-ți descoperi potențialul spiritual al ființei, pentru a realiza că nu ești altceva decât copilul lui Dumnezeu.

       Valul trebuie să înțeleagă că realitatea sa, de simplu val, este temporară. Să înțeleagă că existența sa nu rezidă în forma pe care o are, ci în apa oceanului, a cărei realitate substanțială o manifestă. Realizarea adevăratei sale naturi necesită topirea, cufundarea în ocean și unirea cu el.

       Să presupunem că un evreu se convertește la creștinism; deci nu va mai merge la sinagogă și se va duce în fiecare duminică la biserică. Crezi că această mică schimbare îi va asigura mântuirea? Cu siguranță că nu, cu excepția cazului în care această schimbare nu va trezi în ființa sa adevărata iubire pentru Dumnezeu. Religia ta nu trebuie să-ți fie precum un costum de haine, exterioară ființei tale, ci asemeni unui veșmânt de lumină al inimii. Prin costum eu înțeleg nu numai învelișul fizic, ci și gândurile și dorințele în care oamenii se închistează. Ele nu te reprezintă.

       Descoperă că ești în spatele acestor înlănțuiri, că ești asemeni lui Buddha, Isus sau Krishna. Pentru că aceste extraordinare ființe au venit pe Pământ pentru a ajuta ființele umane să perceapă reflexia Sinelui Etern înlăuntrul lor.

 

2

 

       Gurului meu, Sri Yukteswar, îi plăcea un cântec pe care obișnuiam să-l cânt și în care sunt aceste două strofe: Fie ca pranayama să fie religia ta, Fie ca pranayama să-ți dăruiască Eliberarea.

       Pranayama înseamnă controlul suflurilor, controlul energiei care se găsește în ființă. Această energie este sublimată prin intermediul tehnicilor yoga și condusă în centrul subtil situat între sprâncene, Ajna Chakra. Nu este o problemă de dogmă sau credință, ci este modul simplu în care am fost creați de Dumnezeu.

       Conștiința pătrunde în corpul uman prin creștetul capului și coboară treptat, pe coloana vertebrală.

       Atunci când spermatozoidul și ovulul se unesc pentru a da naștere unei ființe, această contopire se produce într-un punct care va deveni locul de formare al măduvei spinării a respectivei creaturi. De aici, energia vieții se mută în creier, activând apoi sistemul nervos și pe cel muscular. Când energia vieții părăsește corpul, ea urmează același traseu, dar în sens invers. Dificultatea de a sublima energia rezidă în faptul că ea spontan se focalizează spre exterior, pentru a interacționa cu mediul prin intermediul simțurilor. De aceea apare senzația că putem poseda obiectele lumești, că ne putem satisface instinctele.

       Există însă și un alt mod de a percepe viața: topindu-ne energia ființei noastre în oceanul energiei cosmice. Unirea se manifestă în planul conștiinței prin identificarea deplină dintre Conștiința individuală și Conștiința Divină. Modul în care putem experimenta această fuziune constă în separarea energiei vieții de simțuri și focalizarea acesteia la nivelul centrului situat între sprâncene. Polul negativ al ființei este ego-ul și este centrat în medulla oblongata; cel pozitiv este situat în dreptul frunții.

       Concentrarea asupra acestui centru, supranumit “ochiul spiritual”, “centrul viziunii spirituale”, proiectează conștiința dincolo de ego, în Infinit. Coloana vertebrală reprezintă calea măreață către Infinit.

       Propriul tău corp este templul lui Dumnezeu. Descoperindu-ți Sinele îl vei realiza pe Dumnezeu. Indiferent ce temple vizitezi și indiferent ce ritualuri urmezi, ultimul tău pelerinaj va fi cel interior. Ultimul ritual religios constă în ofranda energiei tale pe altarul comuniunii cu Absolutul Divin. Acesta este motivul pentru care Isus a spus: “Dărâmați acest templu și în trei zile îl voi ridica”.(Ioan,2:19) Aceasta este calea Kriya Yoga.(Kriya Yoga este tehnica la care se face de multe ori referire în "Autobiografia unui yoghin" și în "Calea".) Kriya Yoga este tehnica cea mai elevată a sistemului Raja Yoga.

 

3

 

       "Învățătura dumneavoastră îi ajută pe oameni să atingă starea de pace lăuntrică?"- a întrebat un psihiatru pe Yoganada.

       "Da!"- i-a răspuns acesta. "Dar nu aceasta este esența învățăturii mele. Scopul meu este să ajut oamenii să atingă pacea și armonia deplină cu Creatorul. Să dobândească liniștea perfectă a Conștiinței Infinite întru eternitate.

 

4

 

       În India am întâlnit un bărbat care urmase timp de douăzeci de ani calea devoțiunii. Datorită sincerității și devoțiunii sale ajunsese foarte aproape de a-l cunoaște pe Dumnezeu. Dar cele învățate de el nu erau suficiente pentru a experimenta această stare. Avea mare nevoie să aplice anumite tehnici din Kriya Yoga, dar știam cu siguranță că nu va accepta nici un sfat din partea mea. Era foarte hotărât să fie loial căii sale spirituale.

       "Dar nu trebuie să renunți la calea ta!"-  i-am explicat eu.

       "Kriya Yoga te va conduce mai departe pe calea pe care ai pornit: calea devoțiunii. Tu ești asemeni unui om care a încercat timp de douăzeci de ani să iasă dintr-o cameră dărâmând pereții. Ceea ce vreau eu să fac pentru tine este să-ți arăt unde e ușa." În final a revenit asupra hotărârii sale și a acceptat să primească inițierea în Kriya Yoga. După o săptămână a reușit să experimenteze starea de comuniune deplină cu Dumnezeu.

       Kriya Yoga conduce ființa pe o cale spirituală universală.

 

5

 

       Cu ajutorul tehnicilor sistemului Kriya Yoga chiar și tinerii cu un mental deosebit de agitat ar putea să atingă starea de înțelepciune. Nu este nevoie de nici un discursuri și conferințe; ci numai de o practică de minim două ore pe zi, secondată de o deplină sinceritate și de o totală deschidere a minții lor față de adevărurile spirituale. Aceasta este o provocare pe care vreau să o lansez. Bineînțeles, nu va fi ușor, dar cu siguranță merită efortul.

 

Mergi la capitolul următor

Mergi la index