CAPITOLUL 15

 

ROLUL DISCIPOLULUI

 

1

 

       Paramahansa Yogananda ne povestea:"Când l-am întâlnit prima dată pe gurul meu, Swami Sri Yukteswar, acesta a venit spre mine și mi-a spus:”Permite-mi să te disciplinez”.

       “De ce ?”- l-am întrebat eu.

       El mi-a răspuns: “Până când l-am întâlnit pe gurul meu, Lahiri Mahasaya, ființa mea era supusă capriciilor. Când m-am armonizat cu voința sa ghidată de înțelepciunea divină, m-am simțit mai liber, inspirat de înțelepciunea sa.

       Acesta este scopul vieții discipolului și a supunerii de care trebuie să dea dovadă. Această supunere față de maestru nu are ca scop să-l aservească pe discipol, ci să-i elibereze ființa de ceea ce-l încătușează: capricii de tot felul, atașamentul față de plăceri, dorințe.” Multe persoane privesc posibilitatea de a-și satisface într-un mod “liber” dorințele ca pe un mod de a-și confirma libertatea. Ei nu observă că dorința, prin propria ei natură, te înlănțuie, îți reduce puterea de discernământ. Ce libertate putem să descoperim într-o atitudine ce ne adâncește în iluzia în care trăim? Trezirea spirituală necesită cooperarea discipolului. Ea nu poate fi obținută atunci când discipolul se păstrează într-o atitudine pasivă. Supunerea în fața voinței divine ce este exprimată de guru trebuie să fie consimțită în mod liber, inteligent.

       Maeștrii care nu au atins eliberarea adeseori tind să-și impună voința în fața discipolilor. Ființa nu poate evolua astfel, chiar dacă sfatul primit este cel corect. A-ți impune voința este o greșeală din punct de vedere spiritual, fiind asemeni hipnozei care, în timp, slăbește voința ființei ce se lasă hipnotizată.

       Supunerea și ascultarea trebuie să o realizăm numai față de persoane ce ne sunt superioare din punct de vedere al evoluției spirituale. Iar învățătura spirituală pe care o primești trebuie să fie în concordanță cu necesitățile ființei tale.

       Diferența dintre o astfel de ghidare înțeleaptă și puterea de discriminare a omului obișnuit, bazată pe introspecție, constă în faptul că mintea umană este încețoșată de dorințe și repulsii, condiționată de vechile obiceiuri și moduri de a privi lucrurile, fapt care duce la diminuarea puterii de discernământ. Conștiința gurului, pe de altă parte, este asemeni unei oglinzi strălucitoare.

       Starea spirituală a discipolului se reflectă perfect în ea și, în funcție de aceasta, el îi dăruie ceea ce îi este necesar pentru a scăpa cât mai repede din această înlănțuire a iluziei.

       O cooperare cât mai strânsă cu gurul său mărește infinit forța voinței discipolului, pentru că îl pune la unison cu voința infinită a lui Dumnezeu."

 

2

 

       "De ce, în cadrul ceremoniei de inițiere în Kriya Yoga, inițiatul trebuie să răspundă:”Da” atunci cănd primește binecuvântarea maestrului?" "Acest “da” nu este numai promisiunea că discipolul va practica tehnicile primite și le va ține secrete, conform tradiției străvechi. Acesta exprimă hotărârea fermă a dicipolului de a depăși atașamentele egotice și de a se dărui total voinței divine, exprimată prin intermediul gurului său.

       Dacă vei înțelege astfel inițierea cu siguranță îl vei descoperi curând pe Dumnezeu."

 

3

 

       Atunci când te hotărăști să cumperi o mașină, în primul rând trebuie să te decizi asupra unui model comparând diferitele modele disponibile. Vei spune: "Acestă mașină prezintă următoarele avantaje" - și, tot așa, până la urmă te vei decide. Dar, când te- ai hotărât, trebuie să rămâi ferm în hotărârea ta. Hai să vedem ce s-ar întâmpla dacă ai continua să eziți.

       Să presupunem că ai cumpărat un Plymouth și ai plecat de la Los Angeles cu intenția de a ajunge la Boston. Dar, după câteva zile de drum, când ajungi în Arizona, începi să te gândești:"Cred că era mai bine dacă aș fi cumpărat un Buick. Astfel că te hotărăști să te întorci înapoi la Los Angeles, să vinzi Plymouth-ul și să cumperi Buick-ul, după care să îți reiei drumul. Dar, din nou, după alte câteva zile de mers, începe să te macine îndoiala în legătură cu alegerea făcută și, când ai ajuns în New Mexico, te hotărăști și îți spui:"Totuși un Oldsmobile era o afacere și mai bună." Astfel că te întorci din nou la Los Angeles pentru a încheia a treia tranzacție.

       Toate aceste schimbări de decizie riscă să te împiedice să ajungi la destinație și mai implică și o mare pierdere de timp și de bani.

       Multe persoane se comportă asemănător pe calea spirituală.

       După ce au acceptat un guru, ele continuă să se întrebe:"Să-i accept opinia asupra acestui lucru? Oare de ce a spus asta ieri? Nu este ceea ce aș fi spus eu. Pot să ajungă chiar să se întrebe:"Știe el cu adevărat ce face?" Supunerea nu trebuie niciodată să fie oarbă. Ea necesită discernământ și o profundă inteligență intuitivă. Atâta timp cât ființa nu se va debarasa de această tendință permanentă de a se îndoi, discipolul va fi în imposibilitatea de a stabili o relație profundă cu maestrul său, care este poarta sa către Dumnezeu.

      

4

 

       Intuiția este indispensabilă discipolului. Fără ea, unele dintre sfaturile maestrului sunt de neînțeles.

       "Nu fii prea dependent de raționamente, de rațiune.

       Înțelepciunea nu poate fi obținută printr-o raționalizare a adevărului. Iar înțelegerea intuitivă nu o poți dobândi argumentând.

       Cunoașterea spirituală implică să te pui de acord cu cuvintele maestrului tău, cu ceea ce dorește el de la tine. La baza cunoașterii divine stă credința intuitivă și nu rațiunea.

 

5

 

       Antrenează-ți mentalul pentru a răspunde la oricare dintre sfaturile maestrului astfel:"O voi face!" Gândește-te doar cum să realizezi ceea ce s-a cerut de la tine. Pentru că, atunci când începi să analizezi apare ezitarea, confuzia, îndoiala. Iar în final poți să descoperi că voința ta e paralizată și că te afli în imposibilitatea de a mai acționa.

 

6

 

       Este foarte dificil să trezești persoanele care dorm profund.

       Chiar dacă le vei striga ele nu vor reacționa. Dacă le zgâlțâi, încep să se plângă:"Lasă-mă în pace!" Dacă insiști, poate că în final vor deschide ochii și chiar poate se vor ridica din pat. Dar cu siguranță că, în momentul în care tu vei pleca, ele se vor așeza din nou în pat și vor adormi la loc. Alte ființe, dimpotrivă, răspund prompt chiar de la prima solicitare.

       Aceasta trebuie să fie atitudinea discipolului. Atunci când Dumnezeu îl solicită, el trebuie să răspundă imediat și din tot sufletul. Dacă va proceda așa, nu va mai regreta niciodată somnul iluzoriu de dinainte, pentru că va descoperi în Dumnezeu starea de beatifică trezire.

       Fii un discipol adevărat!

 

7

 

       Dacă după ce ai consultat un medic acesta îți dă o rețetă iar tu o arunci la coș, de ce te-ai mai dus să-l consulți? Gurul este "medicul" tău spiritual. Fă întotdeauna așa cum te sfătuiește el să faci. Dacă îi vei urma sfaturile, vei vedea cum existența ta se transformă.

 

8

 

       Un băiețel ce avea probleme de sănătate a venit cu mama lui să-mi ceară anumite sfaturi dar, de fiecare dată când îi spuneam ce ar trebui să facă pentru binele lui, începea să se plângă că este prea dificil ceea ce-i cer. Bineînțeles că, după ce am insistat o perioadă de timp, am renunțat. De ce să ajuți o persoană dacă ea nu-ți dorește ajutorul? Nu uita niciodată că, dacă îți spun ceva ce îți displace, nu tu, în realitatea ta profundă, ești rănit. Ci acea parte din tine pe care, în această existență, ai venit să o elimini.

 

9

 

       Nu uita cuvintele lui Isus:"Cei din urmă vor fi cei dintâi"* . Mergeți cu curaj până la capătul vieții. Doar cei care ajung la "finish" - nu pentru a se remarca, ci pentru că îl iubesc pe Dumnezeu - vor fi primi în împărăția Lui.

 

10

 

       O armonizare a ființei cu maestrul ei înseamnă o acceptare totală și profundă a tuturor sfaturilor și acțiunilor lui. Această acceptare trebuie să fie absolută. Nu trebuie să gândești, de exemplu:"Eu sunt de acord cu ceea ce-mi spune numai în anumite situații, dar nu în toate situațiile." Sau:"Sunt de acord cu ceea ce-mi spune el, dar nu și cu ceea ce-mi spun cei care îl reprezintă." Armonizarea înseamnă să ascultăm sfaturile pe care le primim telepatic de la guru, atunci când ne deschidem față de ființa lui.

       În toate siuațiile dificile, întreabă-l mental ce hotărâre să iei, cum să te comporți, cum să reușești mai bine să-l iubești pe Dumnezeu. Chiar mai important decât a-i cere sfaturi este să-l rogi să-ți dăruiască puterea de a evolua din punct de vedere spiritual.

       Lasă-te, în același timp, ghidat de bunul simț. Nu te comporta niciodată în mod incorect sau nepoliticos. "învață să te porți", obișnuia Sri Yukteswar să spună. Nu permite niciodată ca motivațiile tale spirituale să fie o scuză pentru o imaginație haotică și un comportament lipsit de bun simț.

 

11

 

       Cuvintele sunt incapabile să redea o idee sau o percepție spirituală în totalitatea ei. Ascultă cuvintele mele, dar cel mai important este să urmărești să percepi ce am vrut să-ți transmit dincolo de ele. Prefer să mă focalizez să-ți transmit cât mai corect gândurile mele decât să fiu atent cum îmi aleg cuvintele.

       Pentru că doar atunci când pot pătrunde în interiorul finței tale, în conștiința ta, știu că ai înțeles ce am vrut să spun cu adevărat.

 

12

 

       Pentru a te pune la unison cu conștiința gurului tău, vizualizează-i imaginea la nivelul celui de-al treilea ochi.

       Invocă-l mental acolo. Imaginează-ți mai ales ochii lui privindu- te. Invocă-l ca să te inspire.

       Apoi, după ce l-ai invocat un anumit timp, încearcă să-i percepi răspunsul în inima ta. Inima este centrul intuiției în corp; este "aparatul tău de recepție".

       Centrul tău de comandă mentală este situat la nivelul celui de-al treilea ochi, între sprâncene. Prin acest centru tu emiți în Univers gândurile și ideile tale.

       Odată ce ai simțit răspunsul în inimă, imploră-l cu toată ființa ta pe maestru: "Ajută-mă să-L cunosc pe Dumnezeu!".

 

13

 

       Există un proverb în scripturile indiene:"Toți soldații lui Krishna erau asemeni lui Krishna." îți poți da seama de nivelul de conștiință al unei persoane în funcție de modul în care se manifestă în viața sa. În momentul în care ființa renunță la ego și se deschide față de Dumnezeu ea va urma o anumită cale și va manifesta un anumit aspect al Divinului.

       Ființa nu se va desprinde în totalitate de felul său de a fi.

       Aceasta nu se pierde niciodată. Dar își asumă responsabilitatea de a fi un canal divin, în loc să trăiască înlănțuit de ego, atașat de plăceri și repulsii.

       Din clipa în care drumul tău este cel pe care ți l-a arătat Dumnezeu, tu îl manifești în mod spontan pe acea cale. Invocând nivelul spiritual al gurului tău vei ajunge la starea sa de realizare a Sinelui.

       Va face asta din tine o copie la indigo a gurului? Privește diferența la nivel uman dintre Sri Yukteswar și personalitatea mea.

       Sri Yukteswar era un gyani (un înțelept; o ființa care-L manifestă pe Dumnezeu în aspectul său de înțelepciune). Prin contrast, natura mea umană mă îndeamnă să exprim mai degrabă iubirea și bucuria divină. Totuși, în spirit suntem o singură ființă.

 

14

 

       Trebuie să-i fii loial gurului tău. Loialitatea este prima lege a lui Dumnezeu. Așa cum trădarea este cel mai mare păcat în fața lui Dumnezeu. Mai mult, dacă ești loial trebuie să-ți arăți loialitatea prin cuvintele și acțiunile tale.

       D., una dintre discipolele din ashram, a fost întotdeauna foarte îndatoritoare prin natura sa, dar uneori exagera. A fost o perioadă când ar fi fost de acord cu oricine asupra aproape oricărui subiect, doar ca să fie amabilă.

       Într-o zi i-am spus:"Dacă cineva ar veni la tine și ți-ar spune: "L-am văzut ieri seară pe Yogananda beat mort, căzut în șanț"- tu i-ai răspunde uimită:"Chiar așa să fie?". Știu că nu crezi cu adevărat așa ceva, dar trebuie să înțelegi că este important să ai curajul să-ți exprimi convingerile.

       A fi capabil să-ți susții părerile este un semn de loialitate.

       Nu-ți spun că ar trebui să fii fanatică, dar, pe de altă parte, nu trebuie să fii nici "lasă-mă să te las". Dacă vrei cu adevărat să- ți unești sufletul cu El, care este fundamentul Universului, trebuie să-ți aperi cu fermitate convingerile.

 

15

 

       O discipolă se lamenta că nu simte că este ajutată de guru la fel de mult ca ceilalți.

       "Dacă tu mă încui afară", a răspuns calm Paramahansa Yogananda,"cum aș putea eu oare să intru?"

 

16

 

       Yogananda ne atenționa:"De mediul în care trăiești depinde într-o mare măsură dacă energia ta se va orienta spre interior, spre Dumnezeu, sau în afară spre lume. Un anturaj sănătos este esențial pe calea spirituală." "Maestre", l-a întrebat un discipol,"și dacă eu sunt singur?" Maestrul l-a privit atent și i-a spus:"Nu sunt eu oare tot timpul cu tine?"

 

17

 

       Cu câteva luni înainte ca Paramahansa Yogananda să-și părăsească corpul fizic, un discipol l-a întrebat:"Maestre, când nu te vom mai putea vedea, vei rămâne în continuare la fel de proape de noi cum ești acum?" Maestrul i-a răspuns pe un ton grav:"Pentru cei care vor considera că sunt aproape, voi fi aproape."

 

Mergi la capitolul următor

Mergi la index