CAPITOLUL 8

 

LEGEA KARMEI

 

1

 

       Un vizitator la întrebat într-o zi pe Yogananda:" în Biblie stă scris că cei răi vor fi pedepsiți și cei buni recompensați.

       Dumneavoastră credeți în această învățătură?" Paramahansa Yogananda i-a răspuns:" Bineînțeles. Dacă acceptăm principiul cauzei și a efectului în natură, la fel cum acceptăm legea acțiunii și a reacțiunii în fizică, cum să nu credem că această lege naturală include și acțiunile ființei umane. Nu facem și noi, oamenii, parte din această ordine a naturii? Aceasta este legea karmei. “Cine seamănă vânt culege furtună!”* Dacă vei semăna răul, răul îl vei culege, sub forma suferinței. Dacă vei semăna binele, vei culege binele sub forma bucuriei interioare.

       Vizitatorul a continuat să-l întrebe:"Cât de specifică este această lege? în fizică legea menționează că pentru orice acțiune există o reacțiune egală și de semn contrar. În natură, efectele sunt foarte specifice și doar în mod vag legate de cauzele  lor.

       Totuși, când este vorba despre comportamentul uman, am fost învățați să considerăm recompensa sau pedeapsa pentru comportamentul nostru în termeni generali. Ni s-a spus că dacă suntem buni vom merge în paradis, dacă nu în infern. Dar oamenii nu cred cu adevărat că vor recolta rezultatele specifice ale acțiunilor lor." Yogananda a explicat în continuare:"Legea Karmei este foarte exactă. După raționamentul obișnuit, uman, ființele bine orientate se vor bucura pentru eternitate în paradis, pe când ființele rău orientate vor suferi, tot pentru eternitate, în iad. Nu există suferință eternă. Cum  ar putea acțiunile noastre, realizate în ani tereștri, să merite o pedeapsă eternă? Poate o cauză finită să producă un efect etern? Pentru a înțelege legea karmei trebuie să înțelegem că formele-gândn sunt niște sfere de energie. Universul, la o ultimă analiză, nu este compus din materie ci din conștință. Materia este subordonată mai mult decât ne-am putea imagina puterii  gândului.

       De fapt, forța voinței comandă energia care la rândul său acționează asupra materiei. Materia este energie condensată. Cu cât voința este mai puternică cu atât sunt mai intense energiile declanșate și impactul obținut asupra lumii fizice. O voință puternică, mai ales dacă este în armonie cu Conștiința Cosmică, poate produce miracole. Poate vindeca boli incurabile și poate face mult bine oamenilor. Ea poate garanta succesul în toate acțiunile.

       Chiar și anotimpurile se supun omului cu o voință puternică și cu o credință profundă.

       Chiar și ființe care nu au atins un nivel înalt de evoluție spirituală își modelează într-un mod inconștient destinul în concordanță cu modul în care își folosesc forța voinței. Pentru că nici o acțiune din Univers nu este un eveniment izolat.

       Întotdeauna, orice acțiune determină o reacțiune în Univers care corespunde tipului de energie și forței cu care a fost emisă.

       Orice acțiune are la origine voința care dirijează energia către un scop anume. Definiția puterii voinței este în consecință următoarea: dorință ce canalizează energia către un anumit scop.

       Energia emisă, la fel ca și în electricitatea, generează un câmp care atrage consecințele specifice acțiunii.

       Forța ce determină ca acțiunii umane să îi corespundă o anumită reacțiune cosmică este ego-ul. Identificarea cu ego-ul face ca acțiunile ființei să aibe anumite consecințe specifice. Astfel, fiecare acțiune a noastră, indiferent dacă este în plan fizic sau în plan mental (manifestă sau intențională), mai devreme sau mai târziu va chema un anumit efect. Efectele acțiunilor noastre, bune sau rele, nu apar în mod necesar abia în existențele viitoare.

       Arareori considerăm acțiunile noastre ca fiind negative. In tot ceea ce facem avem tot timpul impresia că suntem bine intenționați. Dar daca acțiunile noastre creează disarmonie vreunei alte ființe, putem fi siguri că aceste efecte le vom suporta și noi la rândul nostru sub forma unor dezechilibre. Fiecare gând antrrenează un gând corespondent ca răspuns. Suferințele umane nu sunt o pedeapsă, un semn al mâniei lui Dumnezeu. Mai degrabă sunt un semn al nerespectării legilor divine de către om. Legea karmei este infailibilă și inexorabilă în acțiunea sa.

 

2

 

       Un discipol îl întreabă pe Yogananda: "Maestre, karma este doar individuală sau se poate vorbi și despre o karmă colectivă, a unui grup de oameni?" "Karma este acțiune, indiferent dacă aceasta este fizică sau mentală, individuală sau colectivă." "Dar în ce măsură este influențat un individ de o asemenea karmă colectivă?" "Acesta depinde esențialmente de configurația karmei sale individuale"- i-a răspuns maestrul."Uneori însă, în cazul unor accidente sau calamități(prăbușirea unui avion sau un cutremur), karma colectivă prevalează în fața celei individuale.

       Karma unei națiuni depinde de gradul în care acel popor, ca un întreg, a acționat în armonie cu legea divină. Adeseori am auzit că S.U.A. nu poate fi cotropită datorită faptului că are o karmă bună, în ciuda unor mici greșeli pe cere le-a făcut în trecut.

       Animalele produc și ele karmă, dar ele sunt mai mult influențate de karmă colectivă decât de cea individuală."

 

3

 

       "Vei suporta întotdeauna o karmă negativă dacă omori pe cineva?" "în majoritatea cazurilor da, dar există și excepții.Depinde de intențiile din spatele acestui act. Un soldat care își omoară dușmani fiind conștient că apără o cauză justă, de exemplu își apără țara, nu va suporta o karmă negativă; ba chiar pot exista situații în care un asemenea act generează karma pozitivă.

       Discipolul a continuat să întrebe: "Ce am putea spune despre soldații americani din Koreea. Ce fel de karmă își generează ei?" "A lupta pentru această cauză este un lucru drept. Răul trebuie să fie învins dacă dorim ca lumea întreagă să ajungă liberă de orice fel de dominație(economică, politică etc)."

 

4

 

       Un ascultător l-a întreabat pe Paramhamsa Yogananda: "în “Autobiografia unui yoghin” l-ați citat pe Sri Yukteswar care spunea că este un păcat să omori orice ființă vie (și aici intră nu-i așa, și gândacii, țânțarii etc.)* - ce părere aveți dumneavoastră?" Maestrul a răspuns: "Este mai bine să omori creaturi răufăcătoare decât să lași să fie primejduită viața vreunei ființe umane. Aparent, acest gen de viețuitoare este inofensiv, dar s-a constatat că în țările în care ele se pot înmulții în voie rata mortalității este foarte mare, datorită maladiilor pe care aceste insecte le propagă - maladii care apar cu o frecvență mult mai mică în țările care i-au măsuri de dezinsectizare.

       De altfel, aceste insecte sunt instrumentul răului și răul trebuie să fie ținut sub control,"

 

5

 

       "Câte feluri diferite de karmă există?" - întreabă un discipol care se gândea la diversitatea sentințelor judecătorești." "Tu confunzi karma cu pedeapsa" - i-a răspuns maestrul.

       "Totuși, trebuie să nu uităm că o acțiune poate fi bună, rea sau neutră - neutralitate care ajută uneori la tranziția dintre bine și rău. După scripturi, însuși Universul este rezultatul împletirii a trei calități, sau guna: armonia, acțiunea și răul.

       Prima calitate, “sattva guna”, elevează conștiința ființei conducând-o către Dumnezeu. Calitatea acțiunii, sau “raja guna”, determină ființa să acționeze prin intermediul ego-ului ei, dar nu neapărat într-un sens negativ. Ultima calitate, numit㠓tamas guna”, este negativă datorită faptului că ea este cea care întunecă înțelegerea umană. Majoritatea oamenilor sunt materialiști, ei acționând numai pentru câștiguri personale. Unii chiar acționează pentru a face rău, cu bunăștiință. Consecințele acțiunilor sunt la fel de numeroase ca și acțiunile însele. Biblia spune: “De va vărsa cineva sânge omenesc, sângele aceluia de Bunul Domn se va vărsa!”*

      

       Acesta nu este un comandament, ci o explicare a legilor divine.

       Isus a spus unui om pe care l-a vindecat: “De acum în colo să nu mai păcătuiești pentru ca să nu ți se întâmple ceva și mai rău”.* Relația cauză-efect este clară. Boala acelui om se datora păcatelor sale.

       Pe de altă parte, să ne gândim la o persoană care are succes fără să depună nici un fel de efort. Acțiunile lui sunt pline de armonie. De unde îi vine atâta noroc? Este foarte simplu. Karma cea bună este cea care se manifestă, iar cauzele care au generat-o sunt invizibile pentru cel ignorant." "Dar sunt atâtea cazuri în care criminali înrăiți au murit foarte liniștiți, în paturile lor. Și sunt foart mulți oameni care trăiesc în lux fără să facă nimic pentru a merita acest lucru." "E adevărat", i-a răspuns Yogananda. "Acesta este motivul pentru care nu putem disocia legea karmei de cea a reîncarnării.

       Ele se completează reciproc. O singură viață nu este suficientă pentru a încheia nenumăratele datorii generate într-un sejur terestru."

 

6

 

       "Mie mi se pare nedrept" - se lamenta un discipol-"că suntem amendați pentru fapte pe care le-am realizat și despre care nu știam la momentul acela că sunt negative." "Ignoranța noastră nu schimbă această lege cosmică. Dacă cineva conduce distrat mașina și o izbește de un copac, rănile pe care le va căpăta nu vor fi mai puțin dureroase doar pentru faptul că el a fost neatent. Trebuie să înveți să-ți armonizezi acțiunile cu Voința Creatorului.

       Sri Yukteswar mi-a spus într-o zi: “Cosmosul ar fi un adevărat haos dacă nu ar exista legile divine.”*

 

7

 

       Într-o zi, Maestrul a fost întrebat: "Tot ceea ce ne spui tu nouă este deosebit de complex. Dacă ne gândim că Universul este infinit, imediat remarcăm că și numărul legilor divine trebuie să fie la fel. Mă înșel oare?" "Nu este atât de complicat precum pare. În Bhagavad Gita se spune că forțele răului sunt nenumărate; în schimb, cele ale binelui sunt doar câteva. Isus Christos descrie și el calea pierzaniei ca fiind un drum larg, în comparație cu strâmta poartă care duce la Viața Veșnică.* Căile care înlănțuiesc ființa sunt foarte întortochiate; calea ce duce către Dumnezeu este simplă și directă. Pentru a ajunge pe această cale trebuiesc respectate câteva reguli simple, iar cea mai importantă este urmatoarea: “iubește-l pe Dumnezeu!”" "Iertate-ți sunt păcatele" a spus Isus "pentru că mult ai iubit."*

 

Mergi la capitolul următor

Mergi la index