CAPITOLUL 11

 

GRAȚIA SINELUI SUPREM

 

1

 

       Toate grupările religioase pe care le-am întâlnit în această țară nu își îndrumă adepții să aspire să atingă suprema eliberare, pentru că, spun ei citândul pe sf.Pavel, “nici o ființă nu poate să se elibereze ea singur㔠și “...sunteți mântuiți prin credință și aceasta nu este de la voi, este darul lui Dumnezeu; nu din fapte, ca să nu se laude nimeni”*.

       Întreaga lor doctrină legată de mântuire se bazează în exclusivitate pe credință. “Credeți, fiți plini de credință și veți fi salvați de grația lui Dumnezeu”. Numeroși sunt cei care consideră ca o condiție suplimentară a salvării apartenența la o biserică, subînțelegând că dacă mai este ceva de făcut, biserica va face totul pentru ei.

       Isus n-a spus oare discipolilor săi: “Și pentru ce mă chemați Doamne, Doamne și nu faceți ce vă spun?”(Luca 6:46) Să presupunem că doriți bogății. Ce veți face atunci? Veți sta într-o cameră și veți aștepta ca Dumnezeu să vină să vi le dăruiască, numai pentru că voi credeți în EL? Cu siguranță nu. Vă veți mobiliza să munciți cu sârguință, pentru ca să ajungeți să le obțineți. Cum credeți că salvarea, mântuirea vă va fi dăruită fără să faceți nimic, numai pentru singurul motiv că voi aveți credință? Și de ce să punem ca o condiție suplimentară  apartenența la o anumită biserică? Eliberarea este o relație personală între sufletul individual și Dumnezeu. Fiecare trebuie să ajungă să-l iubească pe Dumnezeu.

       Apartenența la o biserică este benefică doar atunci când încurajează o relație directă a ființei cu Dumnezeu, dar ea nu garantează cu nimic acest gen de relație și, în nici un caz, nu o poate substitui. Dacă cineva vă va spune că doar urmând o anumită biserică îl veți cunoaște pe Dumnezeu, întrebați-l și dacă acea biserică poate să mănânce în locul vostru, prin delegare. Dacă, fără efort personal, nu îți este cu putință nici măcar să te hrănești, cum poți să crezi că poți să-ți desăvârșești ființa doar stând și așteptând? Eliberarea înseamnă a fi liber de limitările ego-ului, prezente în ființă datorită atașamenentelor sale față de corp.

       Eliberarea nu poate apare decât ca urmare a unui mare efort personal. Este adevărat, alte ființe vă pot ajuta în efortul vostru spiritual; grația lui Dumnezeu poate să vă salveze. Sf. Pavel a avut dreptate în ceea ce a spus. Dar aceasta nu înseamnă că această credință nu trebuie să fie asociată cu un efort sincer din partea voastră; fără un efort susținut depus din partea ta, nu vei atinge eliberarea."

 

2

 

       "Maestre" - a spus într-o zi un discipol, " J. este un pic descurajat. A aflat că, după spusele lui Ramakrishna, “grația este un joc al lui Dumnezeu”. Acesta vrea să spună că o ființă poate să mediteze ani de-a rândul, fără să ajungă la nici un rezultat și Dumnezeu poate să se reveleze unui bețiv oarecare, pentru că așa dorește EL?" Maestrul i-a răspuns: "Ramakrishna n-a spus niciodată așa ceva. Aceasta se întâmplă întotdeauna când persoane care nu au atins eliberarea spirituală interpretează cuvintele unui Maestru.

       Dumnezeu nu este capricios. Este adevărat că unor ființe oarbe acțiunile Sale pot să pară uneori un joc, dar ele nu sunt decât influențele cauzale ale Karmei trecute. De ce ar încălca Dumnezeu propriile Lui legi? Doar El este cel care le-a creat."

 

3

 

       "Religiile sunt atât de confuze când este vorba despre grație! Oamenii consideră că Dumnezeu își manifestă grația doar asupra acelora care, în accepțiunea lor, au făcut totul ca să-I fie pe plac. Ei îl modelează pe Dumnezeu după propriile lor concepții, în loc să mediteze profund și să descopere adevărata realitate divină.

       Dumnezeu nu are nevoie de lingușelile lor. Grația Sa nu se bazează pe afinități sau aversiuni personale. El răspunde la dragostea aspirantului spiritual, dar această dragoste trebuie să fie și ea impersonală, trebuie să fie eliberată de toate motivațiile egoiste."

 

4

 

       "Ce este grația? Oamenii o confundă cu o favoare divină, ca și cum Dumnezeu ar putea fi cumpărat sau păcălit, astfel încât ei să obțină ceea ce doresc de la El.

       Odată, am cunoscut un om care a pus 100 dolari pe farfuria în care se realiza colecta, în timpul slujbei de duminică, iar mai tîrziu și-a exprimat dezamăgirea că Dumnezeu nu i-a ascultat rugămintea ce a însoțit acest act.

       Trebuie să vă fie clar, Dumnezeu este atent la inimile oamenilor și nu la farfuriile de colectă. În același mod, oamenii spun că pentru a atinge mântuirea trebuie să crezi, să crezi și iar să crezi. Credeți oare că Dumnezeu trebuie astfel liniștit și convins că noi chiar credem în El? El ne privește în lăuntrul ființei noastre și nu este influențat de opiniile pe care le exprimăm în legătură cu El.

       O ființă care se consideră un ateu poate uneori să fie mai aproape de Dumnezeu, datorită dragostei pe care o manifestă față de oamenii din jur, decât alte ființe care cred în Dumnezeu cu mintea lor, dar a căror acțiuni sunt cu totul lipsite de dragoste și altruism. Dumnezeu ne judecă după acțiunile noastre și nu după cuvintele noastre.

       Bineînțeles, e bine să dăruiești bani unei cauze spirituale.

       Ființa îsi generează karmă bună făcând acest lucru; dar este mult mai bine să crezi în Dumnezeu decât să-L negi, pentru că necrezînd că El există nu vei depune nici un efort ca să-L găsești.

       Dar să nu vă imaginați că Dumnezeu poate fi mituit sau flatat, astfel încât să-I cumpărați grația, să-L determinați să vă dăruiască grația Sa. Singurul lucru pe care-l puteți face ca să-L câștigați este să-I dăruiți dragostea voastră.

       Dar atunci, ce este de fapt grația? Este puterea lui Dumnezeu, distinctă de toate celelalte, Dumnezeu fiind singura realitate; El este singura putere a existenței. Privind din acest punct de vedere eforturile voastre umane sunt iluzorii; puterea Sa este cea care ne face să ne îndeplinim toate acțiunile vieții noastre, iar eșecurile pe care le suportăm nu sunt datorate decât lipsei de armonizare a ființei noastre cu această putere.

       Grația lui Dumnezeu ne este dăruită în proporția în care noi suntem deschiși față de El. Grația nu vine din exteriorul nostru; ea este operația care se produce în interior, prin intermediul propriei noastre realități superioare. Cu cât vom trăi mai conștienți și cu cât vom trăi mai puțin dominați de ego vom beneficia din ce în ce mai mult de Grația Divină."

 

5

 

       "În istoria religiei s-a pus dintotdeauna următoarea întrebare: “Ce este mai important pe calea spirituală: grația divină (KRIPA - cum este numită în India) sau efortul uman?” Răspunsul este simplu și marii maeștri spirituali au încercat de nenumărate ori să-l dăruiască umanității prin învățăturile lor.

       Omul trebuie să folosească toate resursele care-i sunt puse la dispoziție pentru a atinge Suprema Eliberare. Eforturile sale nu vor fi încununate de succes decât în momentul în care va înțelege că nu el ci Dumnezeu este cel care acționează prin intermediul său, inspirîndu-l și ghidându-l. Considerându-l pe Dumnezeu ca fiind Cel care acționează, nu trebuie ca prin aceasta să devenim pasivi; trebuie să depunem mari eforturi pentru a fi receptivi la influența Sa.

       Aspirantul trebuie să se dăruiască cu optimism și bucurie acestui flux al grației interioare. Forța care există în voi este a voastră personală; vă este dăruită de Dumnezeu, folosiți-o! Dumnezeu n-o va folosi în locul vostru. Cu cât vă veți pune mai mult la unison cu voința Sa infinită, în toate acțiunile și gândurile voastre, cu atât mai mult puterea Sa și binecuvântarea Sa vă va da încredere, ghidându-vă în tot ceea ce faceți."

 

6

 

       "Roagă-te astfel lui Dumnezeu: “Doamne, voi gândi, voi acționa, dar ghidează-mi, te rog, gândurile, voința și toate acțiunile mele”."

 

7

 

       "Dumnezeu nu va răspunde întotdeauna rugăminților tale în felul în care te aștepți; dar dacă niciodată aspirația ta către El nu va avea fluctuații atunci vei primi chiar mai mult decât bănuiai."

 

8

 

       Într-o zi, un discipol l-a întrebat pe Yogananda: "Care este diferența dintre credință și încredere?" Yogananda a răspuns: "încrederea este mentală; ea este asemănătoare unei ipoteze științifice și, asemeni științei, ea necesită verificări experimentale. Cu alte cuvinte, încrederea este condiționată. Premizele sale trebuiesc testate în laboratoarele meditației și verificate prin intermediul experienței directe.

       Verificați-vă încrederile, dar nu într-un spirit de îndoială.

       Verificați-le, pentru că voi doriți să cunoașteți în profunzime adevărul și nu doar să reflectați asupra lui".

       “Credința” - a spus Sf. Pavel - “este dovedirea lucrurilor celor nevăzute.” Doar experimentarea acestor realități subtile ne conferă credința în ele. Aceasta este ceea ce a spus Sf. Pavel. Doar în urma unei verificări interioare apare credința.

       În prezent sunt nenumărate elemente în viața voastră care sunt suficiente pentru a vă oferi credință. Nu trebuie să așteptați să aveți viziuni extraordinare pentru a avea credință. Gândiți-vă doar la ceea ce ați experimentat pînă acum; nu limitați religia voastră doar la un plan mental. Ați simțit vreodată pacea lui Dumnezeu coborîndu-se asupra voastră, într-o rugăciune sau într-o meditație? Ați simțit vreodată dragostea Lui atingând inima voastră? Nu sunt aceste dovezi reale și suficiente pentru voi? Agățați-vă de ele! Făceți din experiență baza credinței voastre! Precum Isus a spus: “noi, ceea ce știm, vorbim”.

       Construiți-vă întreaga viață pe ceea ce deja știți, pentru că "celui care are, i se va mai da și-i va prisosi".

       Pe Swami Shankaracharya (un mare maestru al Indiei) îl separa un râu de cel mai apropiat discipol al său. Cu un surâs, el i-a spus discipolului: “Vino! Vino aici!” Fără să ezite nici o secundă, tânărul s-a apropiat de râu și a pășit pe apă și, spre uimirea sa, la fiecare pas pe care îl realiza apărea o floare de lotus sub piciorul său, astfel că a reușit să traverseze râul și, când a ajuns pe celălalt mal, s-a aruncat la picioarele maestrului său. Începând cu acea zi a fost numit Padmapada -  "Picioare de lotus".

       Padmapada nu cunoștea abilitatea maestrului său de a crea flori de lotus. Cu alte ocazii, el a experimentat alte puteri paranormale ale guru-lui său. Și astfel, plin de încredere, el s-a bucurat de aceste miracole, în loc să-și umple întreaga viață cu îndoieli și speculații intelectuale."

 

9

 

       "Credința este dezvoltarea intuiției prezenței lui Dumnezeu în ființa noastră și abandonarea rațiunii ca mijloc principal de înțelegere."

 

10

 

       "Două cunoștințe ale mele (femei) aveau ca obicei să nu închidă mașina după ce o parcau. Odată, le-am spus: “Ar trebui să fiți mai precaute și să vă închideți de fiecare dată mașina”.

       “De ce? Unde este credința ta în Dumnezeu?” - mi-au răspuns ele zîmbind.

       “Da, eu am încredere” - le-am răspuns - “dar nu de încredere faceți voi dovadă, ci de neglijență. De ce trebuie Dumnezeu să vă protejeze, dacă voi nu faceți nimic în acest sens?” “O, Dumnezeu ne vegheaz㔠- m-au asigurat - “nimic rău nu se va întîmpla”. Și au continuat să lase mașina deschisă.

       Într-o zi, când aveau în mașină obligații în valoare de multe mii de dolari, au plecat lăsând toate lucrurile în "grija" credinței. În absența lor, hoții și-au făcut meseria și au furat totul, cu excepția unui mic articol care le-a scăpat din vedere.

       Una dintre doamne a pierdut, cu această ocazie, toți banii pe care îi strânsese în ultimii ani.

       Mai târziu, le-am spus: De ce să te aștepți ca Dumnezeu să te protejeze, dacă tu ignori în permanență legile rațiunii și ale bunului simț? Este minunat să ai credință, dar, în același timp, fii și rațional! Nu te aștepta ca Dumnezeu să facă totul în locul tău, numai pentru simplul motiv că tu ai încredere în El. El va avea grijă de tine, dar pentru aceasta trebuie să participi și tu".

 

11

 

       Un discipol, în dorința sa de aventură, avea obiceiul să-și asume mari riscuri. Fiind criticat, el a răspuns astfel: "Dacă vreodată ceva va merge rău, cu siguranță maestrul mă va proteja".

       Cuvintele sale au fost repetate mai târziu lui Paramahansa Yogananda. "Doamne" - a exclamat el - "poate într-o zi îi va trece prin cap să conducă mașina pe marginea unei faleze, astfel încât să vadă dacă Dumnezeu și cu mine îl vom proteja de consecințele prostiei lui!" Trebuie să facem dovadă de bun simț, nu să provocăm grația divină în astfel de moduri absurde și prostești.

       În împărăția lui Dumnezeu nu este loc pentru ființe inconștiente.

      

12

 

       Credința trebuie cultivată. Ea nu poate fi obținută prin simple speculații mentale. Dacă te vei arunca de pe vîrful unui munte afirmând: "Dumnezeu mă va proteja"- vei vedea că nu va fi așa. Dumnezeu așteaptă de la tine să-ți folosești bunul simț pe care ți L-a dăruit. Bineânțeles, El va avea grijă de tine, dacă vei acționa plin de bun simț și te vei lăsa în mâinile Sale.

       Credința trebuie hrănită, în permanență, de experiența interioarăla fel cum udăm zilnic o plantă. Cu cât vei experimenta mai mult protecția Sa, prin trăire personală, cu atât vei ajunge să crezi mai mult în El, nu fanatic, ci într-un mod natural, într-o manieră divină.

 

13

 

       Modul tău de a gândi și fluxul de grație divină ce se va manifesta în viața ta este determinat de profunzimea conștientizării Sinelui ființei tale.

       Marile miracole ale credinței, cum ar fi învierea morților, sunt posibile doar pentru cei care au perceput Divinul ca fiind unica realitate. Pentru a realiza astfel de miracole o simplă afirmare mentală, chiar realizată cu putere, nu este suficientă.

       A existat un bărbat care a citit în Biblie că "un gram de credință poate muta și munții din loc". Aceste învățături ale bibliei l-au impresionat foarte mult, mai ales pentru că în fața ferestrei de la dormitorul său se afla un deal care-i bara minunata priveliște a lacului din apropiere.

       Astfel că, într-o zi, s-a decis să verifice aceste afirmații din Scriptură. Plin de această "credință" temporară, el s-a rugat lui Dumnezeu câteva ore să ridice acest munte și să-l arunce în lac, după care s-a dus să se culce, fiind foarte nerăbdător să vadă care vor fi rezultatele rugăminții sale. Trezindu-se a doua zi dimineață, primul lucru pe care l-a făcut a fost să alerge la fereastră, să vadă ce s-a întâmplat; dar colina nu se mișcase nici măcar un milimetru. "Știam eu că o să fie tot aici" - a exclamat el supărat.

       Aceasta nu este credință - nu este decât o simplă afirmație pripită.

 

14

 

       Sunt multe pietre care există pe pământ, dar dintre toate doar câteva sunt diamante. În mod similar, adevărurile spirituale nu pot fi găsite printre opiniile umane confuze. Grația divină este una dintre cele mai rare și prețioase diamante. Ea poate fi obținută numai de cei care o caută încontinuu, cu răbdare și fermitate; iar pentru ca cineva să ajungă să o experimenteze nu este suficient doar să citească câteva cărți spirituale sau să audieze câteva conferințe.  Grația nu va fi niciodată găsită acolo unde oamenii cred că ea trebuie să fie. Ea trebuie căutată într-un anumit mod, la locul potrivit și într-o stare de spirit potrivită. Starea de spirit necesară pentru a putea primi Grația Divină este o atitudine necondiționată de dragoste față de Dumnezeu. Locul potrivit este în voi înșivă și maniera potrivită este liniștea unei meditații profunde.

       Pentru a-L găsi pe Dumnezeu, trebuie să vă puneți de acord cu metodele și legile Sale.

 

Mergi la capitolul următor

Mergi la index